Paskah

Mangsa Pra-Paskah

A. Minggu Palem

Minggu Palem punika dinten riyaya Kristen ingkang mesthi dhawah ing dinten Minggu sadèrèngipun Paskah. Riyaya puniki wonten ing sekawan Ayat, inggih punika Markus 11:1-11, Matius 21:1-11, Lukas 19:28-44 lan Yohanes 12:12-19. Riyadi puniki arupi riyadi mlebetipun Yesus dhumateng kithaYerusalem sadèrèngipun panjenenganipun dipunkisas. Mlebetipun Yesus dhumateng kitha suci utawi Yerusalem arupi perkawis ingkang mirunggan, amargi dumadosipun namung sepindhah salaminipun Yesus gesang. Puniku sebabipun Minggu Palem dipunsebat pambuka minggu suci, ingkang fokusipun dhumateng minggu pungkasan Yesus ing kitha Yerusalem. Salebetipun liturgi Minggu Palem, umat dipun bagi ron palem lan ruwang gréja dipunpepaki ornamèn palem.

B. Rebo Awu

Salebeting agama Kristen tradhisi kilèn (kalebet Katulik Roma lan Protestanisme), Rebo Awu punika dinten pisanan mangsa Pra-Paskah. Puniki dumados ing dinten Rebo, 40 dinten sadèrèngipun Paskah tanpa ngètang dinten-dinten Minggu utawi 44 dinten (kalebet Minggu) sadèrèngipun dinten Jemuah Adi.

Tanggal-tanggal Rebo Awu ing taun 2006 dumugi 2019:

         2006 – 1 Maret

         2007 – 21 Februari

         2008 – 6 Februari

         2009 – 25 Februari

         2010 – 17 Februari

         2011 – 9 Maret

         2012 – 22 Februari

         2013 – 13 Februari

         2014 – 5 Maret

         2015 – 18 Februari

         2016 – 10 Februari

         2017 – 1 Maret

         2018 – 14 Februari

         2019 – 6 Maret

Telung dina kang suci (Mangsa Sangsara)

A.  Kemis Putih

Kemis Putih

google.com

Kemis Putih iku Kemis sadurungé Paskah, ing Dina Riyaya Minggu Suci iki umat Kristen mèngeti Bujana wengi akir sing dipimpin déning Yesus. Dina iki arupa salah siji dina paling wigati jroning kalèndher Gréja. Iki arupa dina pisanan saka dina riyaya Paskah, sing diwiwiti jam enem soré, lan suwéné pitung dina. Dina kemis putih iki uga diarani Kemis Suci (Inggris : Holy Thursday)

Ritual Bujana Wengi sawisé iki ing saben misa utawa kebaktian dipèngeti minangka riyaya Ékaristi utawa bujana suci. Ing misa wengi iki, romo uga ngumbah sikil umat minangka pèngetan Yesus sing ngumbah sikil para muridé jroning bujana akir, leladiné Yesus ing donya sadurungé sédané.

google.com

B. Jemuah Adi

Jemuah Adi punika dinten Jemuah sadèrèngipun Minggu Paskah, dinten pèngetan Panyaliban Yesus Kristus lan sédanipun ing Golgota.

Kanthi dhasar rincèn kitab suci ngenani Pangadilan Sanhedrin dhumateng Yesus, lan analisis èlmiah, prastawa panyaliban Yesus banget mungel dumados ing dinten Jemuah, nanging tanggal dumadosipun mboten dipunmangertos kanthi cetha, lan akir-akir puniki dipun prakirakaken dumados nalika taun 33 Masehi, déning kalih klompok èlmuwan, lan sadèrèngipun dipun prakirakaken dumados nalika taun 34 Masehi déning Isaac Newton liwat pangètangan slisih-slisih antawisipun kalèndher Yahudi lan kalèndher Julian lan agengipun mbulan sabit.

C. Setu Suci

google.com

Sabtu Suci utawa Sabtu Sunyi utawa Sabtu Sepi yaiku dina bare Jumat Agung lan sakdurunge Minggu Paskah. Sabtu Suci yaiku dina terakhir ing Seminggu Suci sing dirayakke karo wong Kristen kanggo persiapan ngrayakake paskah. Dina Sabtu Suci mengeti karo awak Yesus di baringake ning kubur sakwise dina Jumat Agung mati disalib. Esokke (Paskah) Yesus wungu seko matine,

Paskah

Paskah

google.com

Kristen, Paskah identik karoYesus, sing déning Paulus disebut minangka “cempé Paskah”; jemaat Kristen nganti saiki percaya yèn Yesus disalibake, séda lan dikubur, lan ing dina katelu wungu saka antarane wong mati. Paskah ngrayakaké dina wungu Dalem kasebut lan minangka riyaya sing paling wigati amarga mèngeti prastawa sing paling sakral jroning uripé Yesus.

Categories: Berita, sastra | Tinggalkan komentar

Navigasi pos

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d blogger menyukai ini: