Sister School ala Indonesia

Oleh Dias Oktri Raka Setiadi

Gelem opo ora, salah sijine ciri sing dikembangke utawa dadi trade mark Sekolah Bertaraf Internasional yaiku duwe sekolah sedulur (sister school) ing negara liya.

Tujuane kanggo apa? Ya kanggo saling silaturahmi, bagi pengalaman kayata sedulur paling. Amarga institusi sing seduluran yaiku sekolah, dadi personal sing ana ing jerone sing arep padha interaksi, diwiwiti saka kepala sekolah, wakasek, guru lan murid-murid.

Golek lan ngejak sekolah kanggo dadi sedulur dudu gawean sing gampang, amarga butuh ragat, energi, arah sing cetha. Ing Indonesia kanthi dialihke wenang pengelolaan pendidikan ning daerah, maka program sister school dadi program sak ngisore arahan Diknas Provinsi.

Gene uga Jepang. Kekuasaan lan wewenang pengelolaan sekolah diabotke ing kepala daerah, yaiku pengelolaan SMA sak ngisore pemerintah tingkat prefektur, lan pengelolaan SD lan SMP sak ngisore pemerintahan tingkat kota utawa distrik. Keloro pihak iki sing njembatani lahire paseduluran loro sekolah.

Program sing kerep digawe ing kegiatan sister school yaiku tukar budaya, ngenalke seni taram dolanan utawa mung kompetisi olahraga, lan kanggo sithik uwong, pengalaman ing luar negeri kuwi dadi kebanggan.

Luwih seka mung pertukaran seni budaya saka loro sedulur, program sister school kuwi bakal luwih narik kawigaten menawa dikemas dadi pertukaran ilmu lan budaya sing luwih nitik abotke empati lan ningkatke motivasi kanggo maju siswa, guru lan kepsek.

Saka kuwi, ketimbang dadi ajang pentas senim, luwih becik menawa siswa sing arep kunjungan dinei wektu memahami kabiasaan sinau, semangat pola masyarakat ing kiwo tengene kanthi luweh apik, katimbang diajak mung nggo ngunjungi panggonan wisata.

Sister school uwis dijudge dadi program sekolah internasional, dadi arang tekan sekolah-sekolah desa sing sederhana. Padahal pertemuan siswa-siswa sing saka sosial ekonomi beda yaiku wahana kanggo nggladhi kepekaan siswa karo fakta kehidupan jalma kang werna-werna.

Sayange program sister school, pas karo jenenge sing ngebule, mung dimaksudke kanggo paseduluran antarane sekolah ing loro negara sing beda.

Negeri kanthi keragaman suku A tekan  Z kaya Indonesia kudune luweh jeli ngembangke program paseduluran antar sekolah sing khas. Sakdurunge ngirim anak-anak kuwi seduluran karo wong mata sipit saka Jepang utawa bocah-bocah rambut emas ing lemah Eropa utawa bocah-bocah moto biru ing Australia, utawa bocah-bocag Melayu ings sabrang , ngapa ora seduluran karo “sedulur-sedulur” hakikine ing Manokwari, Lombok, Gorontalo, utawa Pegunungan Dieng ??

Padahal bocah-bocah ing daerah kuwi pengen sethitik wae sinau sing unggul lan apik saka sedulure sing ning sabrang pulau.
Padahal guru-guru ing pelosok Kalimantan, Sumatera, Sulawesi pengen banget berguru marang sedulur-sedulur guru ing tanah sing luwih maju disikan.

Categories: Berita | 2 Komentar

Navigasi pos

2 thoughts on “Sister School ala Indonesia

  1. matur nuwun esen
    kerep mampir

  2. apik tenan, dias ! Hehe.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Buat situs web atau blog gratis di WordPress.com.

%d blogger menyukai ini: