Udharan

> Miturut wujude gamelan ana 2 :

1. Gamelan Gedhe

2. Gamelan Barut

> Miturut swarane gamelan ana 2 :

1. Gamelan Pelog

2. Gamelan Slendro

> Perangane gamelan ana werna-werna

lihat Gamelan

> Gaweyane :

1. Dhalang – tukang nglakokake lakon wayang

2. Waranggana              – utawa pesinden, tukang nembang gendhing-gendhing ing pagelaran wayang.

3. Niyaga                            – tukang nabuh gamelan

> Gerong

Gerong yaiku nabuh gamelan sinambi nembang

> Nabuh gamelan kudu ngerti : Pathet lan Wilet

1. Pathet               : Jero cetheke swara utawa endhek dhuwure swara

Lumrahe         : Yen wayah sore – pathet 6, wayah bengi – pathet 9, wayah esuk – pathet manyura

2. Wilet                 : Yaiku sambunge swara

> Laras

Laras yaiku runtute swara gamelan

dilaras                  : diruntutke swarane siji-sijine gamelan, diruntutake endhek-dhuwure lan gedhe cilike

> Bahan gamelan

bahan gamelan sing becik digawe saka prunggu

> Arane gendhing-gendhing

  1. gendhing clunthang
  2. gendhing gilang
  3. gendhing gonjang-ganjing
  4. gendhing grompol
  5. gendhing pangkur
  6. gendhing puspawarna
  7. gendhing sinom parijata
  8. gendhing srikaton
  9. gendhing srikarongron
  10. gendhing ulerkembang, lan sapanunggalane

 

Tinggalkan komentar

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Buat situs web atau blog gratis di WordPress.com.

%d blogger menyukai ini: